Katoliška mladina

Svetovni dan mladih

Svetovni dan mladih (SDM) je srečanje mladih z vsega sveta s papežem. Je tudi romanje, praznovanje mladih, izraz vesoljne Cerkve in priložnost za evangelizacijo v svetu mladih. 

Na škofijski ravni se praznuje na nedeljo Kristusa Kralja, vsaki dve, tri ali štiri leta pa kot mednarodno srečanje v mestu, ki ga izbere papež, ki se dogodka tudi udeleži. Združuje na milijone mladih, ki praznujejo svojo vero in pripadnost Cerkvi. Njegov cilj je vsem udeležencem omogočiti izkušnjo univerzalne Cerkve in spodbuditi osebno srečanje z Jezusom Kristusom. 

ZA KOGA: mladi od 16. do 35. leta

DATUM: poletje 2027

KRAJ: Južna Koreja

Kako poteka srečanje?

V enem tednu so mladi z vsega sveta sprejeti v javne (telovadnice, šole, paviljoni …) in župnijske nastanitve ali k družinam. Poleg trenutkov molitve, izmenjave in prostega časa se mladi, vključeni v to praznovanje, udeležujejo različnih pobud, ki jih organizira ekipa Svetovnega dneva mladih na različnih lokacijah po mestu. Vrhunec predstavljajo praznovanja, na katerih je prisoten papež: pozdravna in otvoritvena slovesnost, križev pot, bdenje in zaključna sveta maša v zadnjem dnevu.

SDM je namenjen mladim, ki si želijo biti del srečanja, ki temelji na izkušnji Jezusa Kristusa in njegove Cerkve ter druženju s svojimi vrstniki. 

SDM 2023 v Lizboni

Od 1. do 6. avgusta 2023 je SDM potekal v Lizboni na Portugalskem. Papež Frančišek je za glavno misel srečanja v Lizboni izbral stavek iz Lukovega evangelija “Tiste dni je Marija vstala in se v naglici odpravila.” (Lk 1,39)