Katoliška mladina

Kje poteka ESM?

Vsako leto Taizejska skupnost za novo leto organizira srečanje v enem od evropskih mest.
 
V novo leto 2023 smo vstopili v mestu Rostock na severu Nemčije. Mesto ob Baltskem morju leži le 13 metrov nad morsko gladino. S slikovitega Novega tržišča z mogočno gotsko Marijino cerkvijo se v par korakih znajdete pred mogočnimi mestnimi vrati, ki so jih v renesančnem slogu dali pozidati bogati trgovci, da bi zaščitili svoje mesto pred vpadi vsiljivcev. 
 
Evropsko srečanje mladih 2023/24 bo potekalo v Ljubljani.
 

Kako poteka običajen dan na ESM?

Običajen dan udeleženci začnejo z zajtrkom po družinah gostiteljicah. Po jutranji molitvi v župnijski cerkvi in pogovornih skupinah se udeleženci napotijo v center mesta na opoldansko molitev. Po prostem času za kosilo in ogled mesta sledijo raznovrstne delavnice. Z večerjo in večerno molitvijo pa se bogat dan zaključi in udeleženci se vrnejo h gostiteljem.
 
Na silvestrovo se program zvečer ne konča z večerno molitvijo, vendar se nekaj minut pred polnočjo povežejo v molitvi za mir, preden praznovanje novega leta nadaljujejo s festivalom narodov.  

Kaj je Taizé?

Mala vasica v osrčju Francije v katero se po drugi svetovni vojni naselijo mladi možje, ki želijo živeti prispodobo skupnosti, kljub mnogim razlikam. Skupnost sestavljajo brati z vseh celin, različnih krščanskih cerkva. Njihov preprost in pristen način življenja in tudi molitve je kmalu v malo vasico začel privlačiti mlade z vseh krajev Evrope in sveta. Za en teden se jim pridružijo pri molitvi, premišljevanju Sv. pisma in preprostem življenju v skupnosti z mnogimi različnimi posamezniki.